Početna » Новости » Prosvetarima mesečna pomoć do 4.500 dinara

Prosvetarima mesečna pomoć do 4.500 dinara

Beograd – Predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika ponudili su juče vladi i Ministarstvu prosvete sporazum, koji predviđa da prosvetnim radnicima svakog meseca, počev od decembra, bude isplaćivana pomoć u iznosu do 4.500 dinara, i to dok se ne uvedu platni razredi.

Vlada bi se sporazumom obavezala da najkasnije do 1. juna iduće godine uradi jedinstvene platne razrede za sve budžetske korisnike, koji bi počeli da se primenjuju od 1. januara 2016. Sindikati traže i da poseban kolektivni ugovor bude potpisan pre isteka važećeg (što je 15. januar 2015), kao i da u predstojećim izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja budu usvojeni članovi koji se tiču zapošljavanja i tehnoloških viškova, u obliku dogovorenom sa sindikatima. U predlogu sporazuma se navodi da će nastavnici nadoknaditi propušteno gradivo, ali i da protiv zaposlenih koji su učestvovali u štrajku neće biti preduzete disciplinske mere, niti će im biti dodatno smanjena plata.

– Ukoliko vlada prihvati sporazum, sindikati će u roku od tri dana prekinuti štrajk. Mi ne tražimo dodatna sredstva već da nam se mesečna pomoć isplaćuje od ušteda u prosvetnom budžetu. Prema našim računicama, kada bi se štedelo prosvetni radnici bi mogli da dobiju i više nego što će im biti oduzeto smanjenjem plata za 10 odsto – kaže za Danas Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije.

On ističe da je predlog sporazuma juče uručen Ministarstvu prosvete i da sindikati sada čekaju odgovor. Brajković je ponovio odluku štrajkačkog odbora da prosvetni radnici koji štrajkuju već šestu nedelju nisu obavezni da prisustvuju sednicama odeljenskih veća, na kojima se zaključuju ocene.

– Dok se ocene formalno ne zaključe, drugo polugodište ne može da počne. Ukoliko Ministarstvo odbije dnevnice zaposlenima koji su 22. decembra potpuno obustavili rad, kao što je ministar najavio, ti ljudi neće biti u obavezi da nadoknade izgubljene časove. A ako učenici ne budu imali predviđen broj časova, to može da izazove velike probleme. Sindikati su uradili što je do njih, sada je na potezu vlada – istakao je Brajković.

U Ministarstvu prosvete Danasu je rečeno da još nisu dobili predlog sporazuma i da će kada se to dogodi ministar odgovoriti sindikatima.

 

Oduzimanje dnevnice – protiv učenika

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ upozorava da je oduzimanje dnevnica prosvetnim radnicima koji u ponedeljak nisu držali nastavu „mera protiv učenika, jer ukida mogućnost nadoknade časova“. U dopisu koji je juče upućen ministru prosvete, iz tog sindikata poručuju da je konstruktivan dijalog jedini način za prevazilaženje aktuelne situacije, a ne pretnje i ucene.

Izvor: Danas

O Milan Trbović

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.