Početna » Новости » Састанак је био конструктиван, али од обећања се не живи

Састанак је био конструктиван, али од обећања се не живи

У петак 7. новембра у Влади РС одржан је састанак представника Владе са представницима синдиката јавних служби. Присутни су били министри Кори Удовички, Златибор Лончар, Срђан Вербић и Иван Тасовац.

Најважнија тема је била Закон о платним разредима. У претходној варијанти, како је то раније предлагала Кори Удовички, свака делатност је требало да уради платне разреде за себе, независно од других. На то синдикати просвете нису били пристали и то је управо и разлог за предстојећи штрајк, који почиње 17. новембра. Сада је договорено да ће платни разреди важити за све јавне службе, изузев за јавна предузећа. Представници Владе су дали рок за израду до јуна 2015. године, са чиме се синдикати нису сложили, сматрајући да се тај посао може завршити много раније.

Чланови владе нису дали синдикатима одговоре на многа питања, између осталог и зашто је прекршен ПКУ одузимањем минулог рада, зашто су неке јавне службе изузете из смањења плата и сл.

Председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић истакао је да је ситуација у образовању катастрофална и да је, ако се овако настави, могуће да у просвети буде само један платни разред – минималац, а држава у том случају неће више ни имати образовање! Додао је да платни разреди морају да се уведу у цео јавни сектор, да се плате у образовању морају ускладити са платама у другим делатностима и да се тај посао може завршити много брже, пресликавањем неког од већ постојећих европских модела.

Синдикатима просвете остало је нејасно којим темпом ће се приступити изради платних разреда, системских закона у образовању и Посебном колективном уговору за школе, јер од обећања се не живи.

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...