Početna » Новости » Синдикати: Ђаци неће добити књижице

Синдикати: Ђаци неће добити књижице

Чланови четири синдиката просветних радника данас су потпуно обуставили рад, а уместо часова у школама, организовани протести. Синдикати поручују да ђаци неће добити књижице са закљученим оценама на крају првог полугођа. Министарство просвете тврди да у више од половине школа у Србији нема обуставе рада ни скраћених часова.

Двоипочасовни протест просветних радника у Београду завршен је око 14.30 шетњом до Владе Србије и Министарства просвете. Челници четири репрезентативна синдиката још једном су министру просвете Срђану Вербићу предали своје захеве. У Краљеву су протестовали испред градске, у Нишу испред школске упаве.

„Министар нас није примио, а са осталима нисмо хтели да разговарамо“, рекао је председник Гранског синдиката просветних радника Србије Томислав Живановић након повратка из зграде Министарства просвете.

Министар Срђан Вербић подсећа да је потпуна обустава рада незаконита.

Чланови синдиката окупљени на Тргу Николе Пашића поручили су да ће ђацима бити закључене оцене, али да неће бити уписане у ђачке књижице. Оцене, такође, неће бити „верфиковане“ на седницама одељенских већа чији ће рад наставници бојкотовати.

Синдикати већ пет недеља протестују незадовољни одлуком Владе о смањењу зарада запосленима у просвети.

На скупу је речено да им је Влада уместо испуњења захтева о изузимању просветара од смањења понудила једнократну помоћ од 7.500 динара.

„Немамо ништа против да дају људима тај новац, али наш главни захтев остаје да се у 2015. из резерви надокнаде губици наших плата“, рекао је председник синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић. 

Просветни радници кажу да не ради 628 школа и да у готово још толико настава траје тридесет минута.

Министарство просвете саопштило је да се настава одвију у око 90 одсто школа у Србији, док у више од половине школа нема штрајка нити скраћења часова.

Просветни радници започели су штрајк 17. новембра, а од тада се у већини школа настава одвија скраћено.  Они захтевају да буду изузети од смањења плата у јавном сектору и да буду уведени платни разреди.

Унија синдиката просветних радника је, у отвореном писму министру просвете Срђану Вербићу, поручила да је материјални положај просветних радника неодржив.

Како је истакнуто, штрајк је једини начин да се министру скрену пажњу на важност и значај побољшања материјалног положаја просветних радника.

 

 

 

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...