Početna » Pitanja članova » Zapošljavanje u javnom sektoru

Zapošljavanje u javnom sektoru

PITANJE: Kako tumačite novi Zakon koji zaustavlja zapošljavanje u javnom sektoru, konkretno u prosveti. Naime, ako je nastavnik otisao 31. avgusta u penziju i na to mesto primljen radnik do raspisivanja konkursa, a konkurs bi trebalo uskoro da izađe, šta ce sada biti? Sme li direktor raspisati konkurs na neodređeno? Radi se o 55% časova a u toj opštini nema nastavnika koji predaju taj predmet a da su izgubili neke časove.
Hvala.
ODGOVOR:

Iako je u pitanju, kako sami kažete “novi Zakon“, za koji još nije formirana sudska praksa u vidu sudskih presuda koje tretiraju ovakva pitanja, mišljenja sam da direktor u konkretnoj situaciji, pri takvim okolnostima ima pravo da raspiše konkurs.
Advokat dr Miodrag Brankov, pravni savetnik SPRV

PITANJE:

Kako da postupi škola kod prijema nastavnika  nakon stupanja na snagu zakona o zabrani zapošljavanja kod direktnih i indirektnih korisnika budžetskih srestava kada se pojave upražnjena radna mesta pri odlasku u penziju ili pri odlasku na trudnička bolovanja ili u slučaju raskida radnog odnosa a takvog profila nastavnika nema sa nepunom normom ili neraspoređenih?

ODGOVOR:

U tom slučaju, škola ima osnova da se raspiše konkurs za popunu upražnjenih radnih mesta-na gore opisani način, jer nije u pitanjuju otvaranje novih radnih mesta, nego popuna već postojećih radnih mesta.

S poštovanjem

advokat SPRV-a

dr Miodrag Brankov

 

O Jasmina Čekerevac LJubičić

Pročitajte

Godišnji odmor

PITANJE: Da li zaposleni nastavnik skole koji je stekao uslov za penziju, i ide u ...