Početna » Zanimljivosti » Одложен тест из математике због цурења информациja

Одложен тест из математике због цурења информациja

Полагање теста из математике одложено је за сутра у 12 сати, пошто је Републичка уписна комисија пронашла фотокопију једног теста, предвиђеног за данас. Тако ће будући средњошколци тест из математике уместо данас у 10 сати полагати сутра у 12 сати.

Председник те комисије Зоран Костић рекао је да је то тело такву одлуку донело јутрос, будући да је дошло у посед фотокопије једног теста.

Костић је објаснио, гостујући на РТС, да сутра неће бити извлачења комбинација, већ да ће бити употребљен резервни тест који ће на време бити достављен школама.

Он се извинио родитељима и деци због померања, али је истакао да је то била једина права и могућа одлука, будући да би у супротном дошло до нарушвања регуларности теста и бодовања.

„Ми смо јуче поподне добили информације да постоји могућност, а синоћ смо дошли и до доказа, па смо јутрос донели одлуку да се полаже сутра“, рекао је Костић, додајући да су докази прослеђени МУП-у и да се нада да ће починиоци бити брзо пронађени и прописно кажњени.

Он је додао и да за јучерашње полагање српског није било доказа о нерегуларности, сем што су постојале приче, а та Комисија је добила неколико мејлова који су прослеђени Министарству просвете.

Костић је казао и да појављивање фотокопија није у интересу деце и да такве ствари треба да престану.

Он је осмацима на сутрашњем полагању пожелео пуно успеха, да покажу право знање и да упишу жељене школе.

Будући средњошколци јуче су полагали тест из српског (матерњег) језика.

Ове године је на тестирању 75 одсто непознатих задатака, док је 25 одсто делимично познатих са измењеним садржајем у односу на збирке.

Ученици не могу да „падну“ на малој матури, али треба да имају што више поена, јер тако повећавају шансу да упишу жељену школу.

Осми разред завршава 70.385 ђака и ове године малу матуру први пут полаже и око 1.200 одраслих полазника програма „Друга шанса“.

Прелиминарни резултати завршног испита биће објављени 21. јуна, коначни 25. јуна, а упис ученика у првом кругу предвиђен је за 8. и 9. јул.

Други уписни круг на преосталим слободним местима почиње 9. јула и траје до 12. јула.

У средњим школама има скоро 80.000 места, око 10.000 више него што је осмака.

 

Извор: Дневник

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...