Početna » Zanimljivosti » Увођење програма у редован школски систем

Увођење програма у редован школски систем

Пред посланицима у Скупштини Србије, са сетом школских закона, ускоро би требало да се нађе и предлог закона о образовању одраслих, најавио је помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Љубиша Антонијевић, обраћајући се директорима основних школа укључених у пројекат „Друга шанса“ при потписивању уговора о сарадњи којима је школама, за потребе образовања одраслих, омогућено ангажовање андрагошких асистената.

– Образовање одраслих је пре свега економско питање јер нас у држави Србији велики број одраслих без завршеног основног образовања кошта много – рекао је Антонијевић. – Морамо имати одговорност да људима без потребних квалификација пружимо шансу, да их образујемо, да стекну неко ново знање, заврше неку обуку и дођу до прилике да се запосле, да почну да стичу приходе и да живе од свог рада.

Антонијевић је подсетио на то да су усвојени стандарди за функционално основно образовање одраслих и да Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања приводи крају евалуацију резултата програма „Друга шанса”, који је минуле три године тестиран у 70 основних школа широм Србије.

По Антонијевићевим речима, од идуће школске године очекује се увођење програма функционалног основног образовања одраслих у редован школски систем, за шта ће претходно бити донета одговарајућа подзаконска акта и верификоване основне школе које испуњавају услове да реализују тај програм.

– Мада се пројекат завршава у септембру, његово превођење у редован систем ће омогућити да и следеће године школе упишу нову генерацију полазника функционалног основног образовања одраслих – рекла је руководилац пројектног тима „Друга шанса“Анита Јакобсоне.

Пројекат „Друга шанса“ – развој система функционалног основног образовања одраслих у Србији – покренули су Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Европска унија, која је за његову имплементацију донирала четири милиона евра бесповратних средстава и нову дигиталну опрему вредну 200.000 евра школама укљученим у програм

Кроз програм „Друга шанса“ је до сада прошло више од 5.000 одраслих старијих од 15 година, реализовало га је преко 1.000 обучених наставника, а развијени су, осим курикулума, и материјали за учење и подучавање за функционално основно образовање потпуно прилагођени одраслима. О томе колико је тај пројекат значајан за нашу земљу говори и податак да је сваки пети становникх Србије старији од 15 година неписмен, те да више од 1.300.000 становника нема завршену ни основну школу.

 

Д. Девечерски

Извор: Дневник

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Републичка испитна комисија поништила целу малу матуру

Мала матура се поништава и резултати с испита неће се узимати у обзир приликом уписа ...