Početna » Zanimljivosti » Трик питања на проби мале матуре

Трик питања на проби мале матуре

Генерална проба завршног испита јуче у ОШ „Свети Сава” (Фото Д. Јевремовић)

 

Ђаци кажу да су тестови били лаки, наставници тврде да је у задацима било лако погрешити.

Осмаци у колони, један за другим, прилазе фискултурној сали и пред улазом остављају пернице, ранчеве, свеске…

Искључују мобилне телефоне и спуштају их на гомилу, у кутију. Ђачка књижица, основни прибор за рад, и флашица воде су све што је дозвољено да унесу у салу на пробу завршног испита за крај основног образовања. У клупама седи по један ученик. Свита дежурних професора стоји постројена пред катедром. Насред сале, да сви чују, директор држи слово.

– Контрола ће бити ригорозна. Не желим да вас плашим. Боље је да сада будемо оштрији, да проверу знања схватите озбиљно. Требало би да удаљим све који су заборавили ђачке књижице, то на малој матури 17. и 18. јуна не сме да се понови, јер без књижице с фотографијом и потписом испод слике нећете моћи да седнете у ове клупе. Немојте преписивати! Урадите колико знате да бисте увидели шта још треба да провежбате и утврдите. Израда теста траје два сата. Минимум 45 минута је потребно да решите задатке, пажљиво проверите одговоре и напишете их хемијском оловком. Чак и тачни одговори написани графитном неће се признавати… – објашњавао је осмацима Дејан Станковић, директор београдске Основне школе „Свети Сава”, пре него што је почело пробно полагање мале матуре.

Генерална проба завршног испита јуче је организована за мале матуранте широм Србије. Од девет до 11 сати решавали су тест из српског (матерњег) језика, од поднева до 14 сати из математике, а на оба теста имали су по 20 задатака. За осмаке који су због учешћа на такмичењима, здравствених или других оправданих разлога изостали с пробне провере знања биће уприличена још једна – 18. маја.

– Наставници су објаснили како ће полагање изгледати, другачије је од контролног задатака. Цела генерација је у једној сали, са том процедуром први пут се срећу деца која нису ишла на такмичење. Свима ће ово искуство помоћи да се боље припремимо за прави завршни тест – уверени су Теодора, Сара и Вељко, осмаци ОШ „Свети Сава”.

О тежини задатака у ђачким круговима после тестирања било је разних коментара: од оних да оба теста није било тешко решити до примедби да је било питања ван градива које су ђаци до сада прешли. По оцени наставника пробни тестови су скројени тако да ученик који не прочита пажљиво шта се у задатку тражи може лако да погреши.

– Задаци из математике се драстично разликују од прошлогодишњих да би се видело како се деца сналазе. На пример, у пробном тесту се једна те иста слика лампе на столу односи на четири по тежини различита задатка, од најлакшег до најтежег. Ту ће деца која мање знају да греше одговарајући на питање колику површину заузима лампа на столу. Треба да израчунају само базу, а мислим да ће рачунати површину лампе, што је погрешно – приметила је Јелена Ивановски, професор математике.

Да питања захтевају да их ђаци и неколико пута прочитају да би одговорили исправно, сматра Ивана Марковић, професор српског језика.

– Добили су текст на више од једне стране А4 формата и у вези с њим пет питања, а у петом питању се тражи да тај текст упореде с другим текстом који је такође прилично обиман. За разлику од претходних година има питања у којима се тражи да ученици дају своје мишљење и образложе га са најмање три аргумента. У 15. задатку дата је песма из збирке „Прва љубав” Мирослава Антића која није у програму и нисмо је радили на часу, а на тесту ђаци треба да је прочитају и закључе какво осећање лирски субјекат жели да подели са другима – указала је Марковићева.

Правопис ипак важан за крај основне

Правило да се правопис на завршном тесту из српског језика за осмаке не оцењује у одговорима на питања којима се не проверава знање правописних норми, које је важило прошле године и изазвало оштре критике, изгледа да је кориговано.

У упутству за рад, на првој страници пробног теста из српског, од осмака се јуче тражило да пишу читко – ћириличним словима, водећи рачуна да одговори буду разумљиви, али и граматички и правописно исправни.

Осмаци оцењивали свој труд на испиту

Просветне власти замолиле су осмаке да после пробног теста из математике одговоре на питања из приложеног упитника. Занима их степен образовања родитеља ученика, да ли су узимали приватне часове и из којих предмета, које су оцене имали на полугодишту из српског, математике, физике, хемије, биологије, географије и историје.

Колико си се потрудио да тест урадиш најбоље што можеш, заокружи оцену од један до пет – било је последње питање за осмаке у овој ненајављеној анкети.

 

Миленија Симић Миладиновић

Извор: Политика

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...