Početna » Zanimljivosti » Мали матуранти у понедељак и уторак полажу завршни испит

Мали матуранти у понедељак и уторак полажу завршни испит

Дозвољена и ћирилица и латиница 

 

Аутор: В. Андрић

 

Београд – Иако су на пробној малој матури ђаци морали да пишу ћирилицом, на завршном испиту биће дозвољена употреба и ћирилице и латинице, осим у задацима где је јасно назначено којим писмом се одговара. Као тачни ће се признавати само одговори написани хемијском, а они који буду исписани графитном оловком или преправљани неће се бодовати, кажу за Данас у Министарству просвете и науке.

Очекује се да ће на завршни испит изаћи више од 70.000 ђака који су недавно завршили осми разред. Све њих у понедељак, 17. јуна, чека тестирање из српског, односно матерњег језика, а дан касније, 18. јуна из математике. Тестирање почиње у 10 сати, а ученици ће на располагању имати два сата да реше задатке. Надлежни подсећају основце да у школу дођу најмање пола сата пре почетка испита.

– На оба испита ученици треба да понесу ђачку књижицу са овереном фотографијом и уписаним идентификационим бројем ученика, графитну оловку, плаву хемијску оловку и гумицу. За испит из математике потребни су још и лењир, троугао и шестар. Није дозвољено коришћење мобилних телефона, дигитрона, бележака, папира, нити других материјала који не спадају у прописан прибор за испит. У просторије где ће полагати испит дозвољено је унети флашицу воде, а ђаци који су дијабетичари могу да понесу и ужину – истичу у Министарству просвете.

Као и ранијих година, мала матура ће се полагати у великим просторијама – фискултурним и свечаним салама, холовима и великим учионицама. Ученици се распоређују у те просторије према унапред утврђеним списковима, који су истакнути на огласној табли или на другом видном месту у школи, тако да редни број ученика на списку одговара редном броју клупе у којој ће ученик седети, објашњавају у Министарству.

Ове године на тестовима ће бити 75 одсто непознатих задатака и 25 одсто делимично познатих (оних који су објављени у збиркама, али са измењеним бројевима и редоследом понуђених одговора). Надлежни препоручују ђацима да одговоре прво пишу графитном оловком и да их потом подебљају хемијском. Упозоравају да се одговори написани графитном оловком, као и преправљани одговори написани хемијском неће признавати при бодовању.

Када је реч о дежурствима наставника, и ту је процедура детаљно прописана. Председник школске комисије распоређује дежурне наставнике испред просторија у којима се полаже матура 45 минута пре почетка тестирања. Упаковани тестови се отварају у тим просторијама непосредно пред почетак испита, односно чим буде објављено коју испитну комбинацију је извукао министар просвете. Осим просветних саветника из школских управа, контролу регуларности и надзор вршиће супервизори. То су наставници и стручни сарадници из других школа, које је по посебним критеријумима именовао министар просвете.

– Супервизори прате цео ток испитног процеса у школи и предузимају мере за спречавање нерегуларности. Супервизори ће извршити контролу прегледања, методом случајног узорка на 15 одсто тестова из сваке школе – кажу у Министарству просвете.

Прелиминарни резултати завршног испита биће објављени 21. јуна, а коначни 25. јуна.

 

Објављен конкурс за упис на факултете 

Из штампе је изашао конкурс за упис студената на државне факултете и високе школе у наредну школску годину. Конкурс се може купити у књижари Просветног прегледа, Дечанска 6 у Београду, као и у књижарама широм Србије која продају њихова издања. Могуће је и наручивање телефоном или преко електронске адресе. Конкурс кошта 190 динара.

 

Распуст за средњошколце

Данас се завршава школска година за ученике средњих школа у Србији, док ће последњи на заслужени одмор отићи војвођански средњошколци, који са наставом завршавају 19. јуна. Нова школска година почиње у понедељак, 2. септембра.

 

Извор: Данас

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...