Početna » Zanimljivosti » Обрадовић: Нема отказа за технолошки вишак

Обрадовић: Нема отказа за технолошки вишак

Министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић изјавио је да ће се тачан број оних који ће бити могући технолошки вишак у просвети знати 15. августа, али да они неће остати без посла него ће имати мањи фонд часова. Када је реч о „прекобројнима”, Обрадовић каже да ће их бити „неколико стотина”.

obradovic_8

– Наше министарство покушава да сачува свако радно место и да се помогне запосленима да имају пун фонд часова. Предвидели смо решење којим ће људи запослени у просвети, када испуне један од услова, отићи у пензију на крају школске године и то ће нам помоћи да број људи који немају пун фонд часова преузму њихове предмете и попуне фонд – рекао је Обрадовић.

Говорећи о захтевима Уније просветних радника Србије који, између осталог, траже да се број ученика по одељењу ограничи на 25, министар је рекао да је нетачна теза да новац за то није потребан. – Не треба велика филозофија да се схвати да смањење броја ђака у одељењима у овом тренутку изискује повећање броја запослених, а у одређеном броју школа нема ни одговарајућих просторних услова – каже Обрадовић. – Око 33 одсто школа већ има више од 26 ђака, и ако узмемо податак да око 16 одсто школа има мање од 15 ђака, онда долазите у ситуацију да 50 одсто школа има од 16 до 25 ђака. То је резултат демографске ситуације, постојеће мреже школа и механичког прилива становништва у одређене градове.

 

По његовим речима, ако би се број ђака ограничио на 25, било би 2.800 нових одељења и готово 8.000 извршилаца, а и под претпоставком да се известан број њих ангажује из реда постојећих технолошких вишкова, неспорно је да би требало примити нове људе.

– А како то изгледа – перманентно нам се ставља до знања и од неких људи одавде и из ММФ-а да је неодрживо да број деце пада, а број запослених расте и да та диспропорција постаје све већа – истакао је министар, указујући на то да је ове године 6.835 ђака или око 228 одељења мање.

Обрадовић је одбацио тврдње опозиције да предложени сет образовних закона не нуди ништа ново, и рекао да предлог закона апсолутно унапређује цео систем.

 

Д. Миливојевић

Извор: Дневник

 

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...