Početna » Zanimljivosti » Oбрадовић: Подићи ћемо квалитет образовањa

Oбрадовић: Подићи ћемо квалитет образовањa

– Усвајање сета закона из области образовања допринеће подизању квалитета и доступности образовања у Србији – изјавио је министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић, и додао да се по предложеним решењима, између осталог, број ђака у одељењима лимитира на највише 30.

Представљајући посланицима Скупштине Србије сет законских предлога из те области, Обрадовић је навео да је у овом тренутку у основном и средњем образовању око 866.000 ученика, који похађају 1.804 школе, у којима функционише 42.666 одељења и имају 105.000 запослених.

– Водили смо рачуна о ономе што је могуће учинити, нека решења нисмо могли сада применити јер не постоје ни просторни, ни материјални услови. Нисмо могли изаћи у сусрет захтеву синдиката да број ђака у одељењима буде 25 па смо га лимитирали на 30 – објаснио је Обрадовић. Предложени закон садржи и одредбе о минимуму процеса рада и штрајку.

– Те одредбе су део образовних закона јер није донет закон о штрајку. Док он не буде донет, морају се регулисати начин рада система образовања и обавезе запослених – објаснио је министар.

Предложеним изменама Закона о основама система образовања и васпитања предложено је, између осталог, да од 2017/18. године кандидати за упис на факултете, уместо пријемних испита, полажу општу, стручну или уметничку матуру. Обрадовић је казао и да у овом тренутку 98 одсто основаца уписује средње образовање и да то показује да је број средњошколаца у Србији већи него у неким земљама где је оно обавезно.

Говорећи о предложеном закону о образовању одраслих, министар је казао да је број грађана у Србији који немају школску спрему око 164.000, да их је с непотпуним основним образовањем 670.000, с основним образовањем 1,1 милион, са средњим нешто више од три милиона, с вишим 384.000 и с високим 652.000.

 

Извор: Дневник

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...