Početna » Zanimljivosti » Сезона штрајкова почиње 22. маја

Сезона штрајкова почиње 22. маја

Већина репрезентативних синдиката просветних радника најављује протесте

Београд – У школама у Србији, чланицама Уније синдиката просветних радника, у наредним недељама најављена су чак три штрајка упозорења, а за сада је неизвесно да ли ће им се придружити и остали синдикати образовања.

С друге стране, Синдикат радника у просвети Србије планира протест у Београду, испред Владе и Министарства просвете, незадовољан садржајем предлога закона о основној и средњој школи, као и изменама Закона о основама система образовања и васпитања.

Чланице Уније ступиће у једносатни штрајк упозорења 22, а потом и 30. маја, неодржавањем првог часа у преподневној и поподневној смени. За 4. јун је заказан једнодневни штрајк и тога дана просветари неће радити, већ ће се окупити испред својих школских управа, најавио је за Данас Драган Матијевић, председник Уније, одлуку Главног одбора.

Као разлог за протест Матијевић наводи то што Министарство просвете није прихватило њихов предлог да у одељењима буде највише по 25 ученика и да се уведе обавезно средње образовање. Он тврди да би се на тај начин амортизовао проблем вишка запослених који ће остати без часова, јер се у наредну школску годину уписује 1.500 првака мање него лане и око 7.000 ученика у први разред средње школе.

– Захтевамо и одлагање примене система финансирања по ученику који ће такође довести до вишка запослених, јер није уређена мрежа школа. Позивамо министра просвете да прихвати предлоге синдиката и тиме избегне велике проблеме који ће настати пред почетак нове школске године. Ово је пар екселанс синдикално питање и ако се синдикати тиме не буду бавили, нема разлога да постоје – каже Матијевић.

Председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић каже за Данас да ће у петак бити одржан састанак председништва на коме ће сигурно бити донета „нека одлука о штрајку“.

– Протест у Београду је готово известан, очекујемо да нам се придружи и синдикат „Независност“. Новим законима о основној и средњој школи и изменама кровног закона, које би ускоро требало да буду усвојене, нисмо добили ништа. Немамо право да штрајкујемо, немамо право да изађемо на улицу, по овом предлогу директор школе треба да нам одређује шта можемо да радимо. Иако смо се договорили са Министарством просвете да се прелазак на нов систем финансирања по ученику одложи, они су од тога одустали – каже Брајковић.

СРПСС је незадовољан и што се у предложеним изменама Закона о основама система образовања и васпитања нашла одредба да наставник у пензију одлази са 40 година радног стажа или 65 година живота.

– То је дискриминација према наставницима који напуне 40 година стажа. Они су били добри студенти, на време су завршили факултете и запослили се. Овакво ограничење не постоји ни у једној делатности у јавним службама. „Независност“ и ми смо тражили да се омогући локалним самоуправама да из сопствених средстава повећају плате наставницима, као што је у предшколству. У томе нас нису подржали Унија и Синдикат образовања Србије, иако у неким градовима, попут Београда, постоји добра воља да се то уради. То би се могло спровести и у Новом Саду, Инђији, Рашкој… – каже Брајковић, уз напомену да сада васпитачица у Београду има за 23 одсто већу плату од професора који ради у школи.

У Синдикату образовања Србије нисмо успели да добијемо одговор да ли ће се придружити протестима, јер је председник тог синдиката на службеном путу.

 

И „Независност“ спрема штрајк

У Гранском синдикату просветних радника Србије „Независност“ кажу да ће вероватно подржати синдикалне колеге у најављеним протестима, али да још нису упознати са детаљима. Председник ГСПРС „Независност“ Томислав Живановић истиче да тај синдикат спрема „озбиљан штрајк“, који би могао да се одржи у октобру, пред усвајање буџета за идућу годину.

– Већ смо почели са припремама. Анкетирамо чланство да видимо шта они кажу. Од 2.000 чланова са којима смо до сада разговарали, око 90 одсто је спремно да штрајкује. Корекција коефицијената је наш основни захтев, а сем тога тражимо реформу инспекцијске службе и одлагање финансирања по ученику за 2020. годину – каже Живановић за Данас.

 

Аутор: В. Андрић

 

Извор: Данас

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...