Početna » Zanimljivosti » Од септембра у школама предмет Саобраћајно васпитање

Од септембра у школама предмет Саобраћајно васпитање

Ученици трећег разреда основних школа у Србији добиће 1. септембра нови предмет – Саобраћајно васпитање.

Предмет ће бити обавезан све до осмог разреда, оцена ће улазити у укупан просек, а ђаци ће учити о саобраћајној култури, безбедности и првој помоћи.

Тело за координацију безбедности саобраћаја Владе Србије, коју чине државни секретари свих министарстава, као и професори и стручњаци из области саобраћаја, донело је одлуку да се у основно образовање мора увести нови предмет да би се смањио број погинуле деце на улицама. Предлог је званично послало Министарство саобраћаја, усвојило га је Министарство просвете и већ се кренуло у процес доношења потребних правилника и одлука.

Милан Божовић из Министарства саобраћаја каже да ће све надлежне институције дати све од себе да ове године ђаци почну са учењем предмета саобраћајно васпитање.

– Министарство просвете је већ кренуло са плановима како направити наставни програм. Ипак, постоје процедуре које нису једноставне, чека се Завод за уџбенике, затим усвајање предлога у бројним институцијама. Ако до септембра не стигнемо да испоштујемо све, прве године ће предмет бити на добровољном нивоу – истиче Божовић.

 

Извор: Радио 021

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...