Početna » Zanimljivosti » У школу без мастера

У школу без мастера

Београд – Сенат Универзитета у Београду поново ће тражити да се у Закону о основама система образовања и васпитања измени члан по коме је за рад у школама неопходна диплома мастера. Иако су Филолошки и Учитељски факултет више пута тражили промену овог члана, а ту иницијативу је подржао и претходни сазив Сената, она се није нашла у предложеним изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања, које би већ данас требало да буду у скупштинској процедури.

На јучерашњој седници Сената истакнуто је да се са овим проблемом суочавају сви наставнички факултети и њихови студенти, као и да се захтевом да се у школи може радити само са дипломом мастера губи смисао основних академских студија у четворогодишњем трајању. Како је речено, и студенти најављују потписивање петиције за измену овог законског члана.

– Ми ћемо поново упутити допис Министарству просвете да се ово питање размотри, јер су то превисоки захтеви за већину студената који треба да раде у унутрашњости – рекла је деканица Филолошког факултета у Београду Александра Вранеш.

Она је подсетила да је у предложеним изменама закона продужен рок да наставник стекне одређени број бодова из психолошких, педагошких и методичких дисциплина до школске 2015-16. године. Измене предвиђају да сви који се у међувремену запосле ово образовање могу стећи полагањем испита за лиценцу, чиме, по оцени Вранешове, факултет губи могућност за школовање својих кадрова.

 

Аутор: В. А.

Извор: Данас

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...