Početna » Zanimljivosti » Одлаже се матура

Одлаже се матура

Седница Националног просветног савета

 

Београд – Матурски испит на крају средњег образовања, који је требало да почне да се спроводи од 2015. године, биће одложен за три године, а та промена би ускоро требало да буде унета и у закон, речено је јуче на седници Националног просветног савета (НПС).

Позивајући се на изјаву Зорана Костића, помоћника министра просвете, Питер Могенсен, вођа тима Пројекта осигурања квалитета националних испита, рекао је да ће матура бити одложена, јер стандарди за општеобразовне предмете у средњем образовању још нису усвојени.

– Концепт матуре је спреман, али није објављен у јавности због одлуке министра просвете да се прво направи акциони план. Закон о основама система образовања и васпитања ће бити промењен, а планира се успостављање државне комисије и испитног центра – пренео је Могенсен тврдње званичника Министарства просвете.

Члановима НПС јуче је представљен почетни концепт будућег матурског испита, који би требало да послужи као основа за јавну расправу, да би се уз консултације свих заинтересованих страна, дошло до коначног модела. Према предложеном концепту, сваки ученик би без обзира коју средњу школу завршава, морао да полаже четири теста.

Идеја је да општа матура, коју ће полагати гимназијалци, буде састављена од четири испита – српског, односно матерњег језика, математике, првог страног језика и једног изборног предмета из групе општеобразовних. Осим тога ученици би могли да бирају и додатне предмете, уколико желе да прошире могућност конкурисања на већи број факултета.

Уметничка матура такође би имала четири обавезна дела – уметнички теоријски и практични део, српски и страни језик, док би стручна матура имала стручни теоријски и практични део, српски језик и један изборни предмет. И ђаци из ових школа би могли да бирају додатне испите са листе општеобразовних предмета уколико желе да прошире могућност конкурисања на више факултета.

Сви тестови које ће ђаци полагати на матури биће засновани на образовним стандардима, а они дефинисани на три нивоа постигнућа – основном, средњем и напредном.

Да би добили сертификат о завршеној средњој школи гимназијалци би требало да положе два теста на средњем и два на основном нивоу. Када је реч о стручној матури, ђаци би били обавезни да положе два стручна испита, док би на тестовима из општеобразовних предмета морали да достигну бар основни ниво. Сличан принцип би био примењен и код уметничке матуре.

Планирано је да у свим фазама израде програма матуре, тестова, оцењивања и супервизије учествују средњошколски и професори универзитета.

 

Селекција

Што се тиче селекције за упис на факултете, идеја је да бар две године пре матуре свака високошколска установа пропише које тестове са опште матуре ће узимати као замену за пријемни испит, колико ће они носити бодова и да ли ће кандидати бити обавезни да полажу додатни испит за проверу посебних склоности и способности.

 

В. Андрић

Извор: Данас

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...